Vilken diet passar dig?
Diet är ett begrepp som i vardagsprat har blivit lite missuppfattat. En diet är rätt och slätt en persons kosthållning och matvanor, inte bara – som många tror – en form av bantningskur för att gå ner i vikt. En bantningskur med bestämda mål är dock också en diet. En muslims diet är t ex fri från fläskkött, en indiers är fri från nöt, en vegetarians diet är fri från köttprodukter och en diabetikers diet har begränsat med socker. Varje allergisk person kräver sin personliga diet där den allergiframkallande maten utesluts.
Hur en diet ser ut beror helt på personens mål. Målen kan komma från religiösa och ideologiska värdegrunder eller av hälsoskäl. Var målen kommer ifrån spelar ingen roll, varje diet anpassas efter personens behov.
En som är överviktig behöver ofta en diet som gör intaget av energi understiger det som förbränns. Man vill försöka ringa in energiutsläppet till det lagrade fettet och spara på musklerna. Det finns ofantligt många viktminskningsdieter att rådfråga och vilken diet som passar en kan man nog bara själv avgöra. Är man mycket överviktig kan det vara bra att rådgöra med en läkare.
Att räkna kalorier har länge varit det populäraste sättet att gå ner i vikt. Viktklubbar som Viktväktarna och Hälsoklubben använder sig av denna metod, fast gör den enklare för gemene man att klara av. Att lära sig vad allt har för energiinnehåll kräver tid och enorm hängivelse – något kanske inte alla har. Varje person har ett energiutsläpp baserat på sitt kön, sin vikt och till viss del sin metabolism. Tränar man behöver kroppen mer energi eftersom mer förbränns. När man har kommit fram till ungefär hur många kalorier man förbränner under en dag så hittar man ett balanserat kaloriintag som är lägre än det. Det är väldigt logiskt.
En annan metod är den populära LCHF metoden. Den går ut på att man ska utesluta kolhydrater ur sin kost, men äta fritt av fett och protein. Den första som redan på mitten av 1800-talet följde och sedan publicerade denna effektiva diet var William Bant, mannen som sedan gav namn åt viktnedgång – bantning – och folk som följde den hänfördes av hur effektiv den faktisk var. Näste man att göra karriär av kolhydratreducerad kost var Dr. Robert Atkins som frälste folk över hela världen med sitt fyrstegsprogram för att nå sin målvikt.
Idag är det nyaste begreppet i lågkolhydratskulturen LCHF vilket står för Low Carb High Fat och i Sverige är bloggerskan Katrin Zytomierska en stor förespråkare.
En diet fri från kolhydrater försätter kroppen i ett metaboliskt tillstånd som kallas för ketos. I vanliga fall är kolhydrater kroppens främsta energikälla men utan kolhydrater tvingas den att skapa ketoner för att ge bränsle åt t ex hjärnan. Samtidigt börjar kroppen ta av det lagrade kroppsfettet och använda det som bränsle istället och man förlorar kroppsfett i en rasande takt. Det är viktigt att man äter rikligt av fett och proteiner under en LCHF-kur annars förtvinar muskler och den allmänna orken försvinner.
Man kan få en del jobbiga symptom under omställningen från kolhydrater till kolhydratfri kost, t ex huvudvärk, trötthet, irritation och yrsel, men de går snart över. Man kan leva på en diet fri från kolhydrater länge, men när man har nått sin målvikt bör man införa lite kolhydrater i sin kost igen – för att underlätta för systemet.